Koninklijke Enschedese Leo Harmonie; ontspanning, gezelligheid, samenspel en muzikale ontwikkeling!

De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie bestaat al meer dan 120 jaar. De muziekvereniging “de Leo” kent een lange historie maar is nog steeds springlevend. Het harmonieorkest werd in 1893 opgericht door Alphons Ariëns, kapelaan van de Sint Jacobusparochie in Enschede. De voornaamste drijfveer voor de oprichting van de Leo Harmonie destijds was bestrijding van het drankgebruik onder de arbeiders in Enschede. Bekend is dat de Leo tijdens en na de eerste wereldoorlog regelmatig concerten gaf voor doortrekkende soldaten en krijgsgevangenen. Tijdens de tweede wereldoorlog liggen de verenigingsactiviteiten stil. Maar niet lang na de bevrijding formeert de Leo zich weer en doet muzikaal weer van zich spreken. In 1949 wordt de Leo beloond met het predikaat “Koninklijk”.

dr-ariens

De vereniging kende door de jaren heen vele hoogtepunten, eerste prijzen tijdens verschillende concourswedstrijden en vele buitenlandse optredens zoals bijvoorbeeld tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 1974 en carnavalsoptochten in Gronau, Coesfeld, Rietberg en Munster (33 jaar lang) en Schuttersfeesten in Meppen. Daarnaast is de vereniging binnen de regio en gemeente bij allerlei activiteiten betrokken geweest en nog steeds actief. Deelname aan optochten op nationale feestdagen, serenades voor vele jubilea en Koninklijke onderscheidingen, geslaagde Tiroler-avonden in voormalig hotel-restaurant Avion, kampioensfeesten van de katholieke voetbalverenigingen Vosta, Vogido, Victoria ’28 en Emos, zijn hiervan enkele voorbeelden.

De belangrijkste doelstelling van de vereniging is om op een verantwoorde wijze populaire harmoniemuziek te maken in een ongedwongen sfeer. Incidenteel neemt de vereniging deel aan een muziekconcours. In het najaar 2002 behaalde de Leo nog een eerste prijs met promotie en zo later bleek, het best presterende orkest in 2002 in haar klasse. In 2013 heeft het B-orkest een zeer goede beoordeling gekregen op het orkestenfestival in Borne.

De muziekvereniging "de Leo" kent een lange historie en is nog steeds springlevend.